About Blog

My photo
Selamat datang dan terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Blog ini khusus kepada mereka yang baru berjinak-jinak membela kucing. Tujuan blog ini diwujudkan berdasarkan pengalaman Sempoiii yang mengalami kesulitan pada peringkat awal membela kucing kesayangan (Boboi, Apek, Memey, Siti & Kitty) dan susah mendapat panduan sehingga tertipu. Kata orang, "Orang bodoh jadi mainan orang cerdik". Blog ini cuba disusun mengikut langkah demi langkah apa yang perlu diketahui tentang kucing dan cara/teknik membelanya. Tapi sepertimana dalam entri pertama, Sempoiii dah sebut, bukanlah kewujudan blog ini menunjukkan Sempoiii seorang yang pakar tentang kucing. Hanya perkongsian demi seorang pencinta kucing. Semoga bermanfaat.

30.1.12

PENGALAMAN & PENGAJARAN

Laptop jenis Macbook Pro 13" yang telah Sempoiii beli November 2011 berharga RM3700 akhirnya rosak teruk dan langsung tak boleh digunakan lagi (waranti tak terima) setelah dikencing oleh... (sama ada oleh si Memey betina yang sedang mengandung atau si Boboi jantan yang sedang gila mengawan).

Sehingga hari ini Sempoiii tak dapat nak pastikan kucing yang mana satu punya angkara. Persoalannya ialah kenapa dikencingnya laptop tersebut (yang diletakkan dalam beg tidak berzip) sedangkan keduanya sebelum ini sentiasa membuang najis dan kencing dalam 'toilet' khusus yang disediakan (seperti gambar di bawah).

Dan setelah diberi pengamatan, ada satu jawapan yang mungkin.. mengikut teori pertama. Kemungkinan pada malam tersebut tandas mereka tidak dibuang najisnya oleh Sempoiii sehingga ruang pasir dipenuhi najis dan air kencing mereka. Dan disebabkan kucing juga agak cerewet dan penyegan, akhirnya salah seekor daripada kucing tersebut mengambil jalan mudah mencari sasaran baru, asalkan dia boleh melepaskan 'hajatnya'. Teori ini dirasakan betul bila keadaan sepertinya berlaku di depan mata, dan bila diperiksa tandas mereka dipenuhi najis dan air kencing kerana Sempoiii terlupa bersihkan.

Teori kedua pula ialah disebabkan si Boboi sedang sibuk mencari pasangan, maka dia bertindak 'menandakan' kawasannya kerana mungkin dia fikirkan beg & laptop adalah kawasan baru yang perlu 'dijajah'. Tapi teori Sempoiii yang ini kurang yakin kerana sebelumnya Boboi tidak pernah lakukan perbuatan kencing atau berak merata-rata begitu, walaupun sedang rancak musim mengawan.

Teori ketiga pula yang mana Sempoiii mengesyaki Memey yang lakukan, tetapi teori ini agak diragui kerana hanya memberi alasan Memey sedang mengandung. Sedangkan Memey tak pernah lakukan perbuatan jijik begitu sebelumnya, walaupun telah bunting selama hampir sebulan.

Apa yang Sempoiii nak ceritakan di sini bahawa kucing juga perlukan kawasan yang SELESA untuk membuang najis mereka, jika kawasan 'pembuangan' mereka sempit dan dipenuhi dengan tahi dan kencing walaupun kepunyaan mereka sendiri pun.. sehingga sukar untuk mereka pijak atau menguis, mereka akan bertindak mengabaikan tempat buangan tersebut dan seterusnya melakukan 'pembuangan terlarang' ditempat-tempat lain yang mereka rasakan selesa.

Jadi jika anda memelihara kucing secara indoor, sediakanlah 'tandas' yang selesa untuk kucing anda dan pastikan tempat pembuangan tersebut dibersihkan (buang najis dan air kencing) sekurang-kurang sekali sehari.

Hingga sekarang Sempoiii masih sedih dengan 'kehilangan' laptop tersebut.. :(

No comments:

Post a Comment